Nieuws

Mini-debat over risico’s en gevolgen van lange diensten beveiligers Schiphol

3 september 2014

Op vrijdag 5 september organiseert FNV Beveiliging vanaf 13.30 uur een mini-debat over de belastende diensten van de beveiligers Schiphol op luchthaven Schiphol. Met name de lange statijden, de periode waarin aaneengesloten eenzelfde soort taak wordt uitgevoerd, vormen een bedreiging voor zowel de veiligheid van de passagiers als de gezondheid van de beveiligers op Schiphol.

Marlon Eykenloof, beveiliger: “Soms ben ik 3,5 uur achter elkaar passagiers aan het controleren. Mijn concentratie en alertheid nemen af naarmate ik langer naar het scherm zit te turen. Het is te vergelijken met een vrachtwagenchauffeur die te lang achter het stuur zit. Op een gegeven moment verslapt zijn aandacht, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Dat kan en mag niet in ons vak: wij moeten te allen tijde scherp blijven en dat kan alleen als we niet langer dan 2 uur achtereen dezelfde handeling verrichten.”

Tijdens het mini-debat delen beveiligers hun ervaringen met politici Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid SP), Bram van Ojik (fractievoorzitter GroenLinks in de Tweede Kamer), Carolien de Heer (lid gemeenteraadsfractie PvdA Amsterdam) en Jorrit Nuijens (fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam). Ook de beveiligingsbedrijven en Schiphol zijn voor het mini-debat uitgenodigd.

Betere werktijden, arbeidsomstandigheden en echte banen
De beveiligers hopen dat de politici vanuit hun verantwoordelijkheid gemeenteraads- of kamervragen stellen over waarom de beveiligingsbedrijven en Schiphol niet de laatste TNO-normen voor statijden willen hanteren. En ook waarom zowel de werkgevers als de luchthaven niet investeren in betere arbeidsomstandigheden en echte banen, dus volwaardige contracten.

Logboekjes tonen structurele overschrijding van werktijden aan
In juli en augustus hebben 69 luchthavenbeveiligers dagelijks hun werktijden bijgehouden; in totaal zijn hierdoor 741 werkdagen in kaart gebracht. Afgezet tegen de normen voor de statijden die TNO heeft vastgesteld, blijkt dat een overschrijding van gezonde werktijden aan de orde van de dag is. Aan deze ongezonde arbeidsomstandigheden moet paal en perk worden gesteld volgens de vakbond.

Ralph Smeets, bestuurder FNV Beveiliging: “De beveiligers doen belangrijk en zwaar werk en naarmate Schiphol groeit wordt er een steeds groter beroep op ze gedaan. De luchthaven heeft de sleutel in handen, als opdrachtgever kan zij de beveiligingsbedrijven dwingen tot betere werktijden en meer zekerheid over werk voor de beveiligers.”

Artikel afdrukken