Nieuws

DEN HAAG-TWEEDE KAMER-VRAGENUURTJE

Asscher benadrukt belang TNO-normen statijden in antwoord op Kamervragen

10 oktober 2014

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft de Kamervragen over de statijden beantwoord. In zijn reactie wijst hij op het belang van het naleven van de TNO-normen voor de gezondheid van beveiligers op Schiphol. Dat is positief. Jammer alleen dat de minister er ook vanuit gaat dat de normen in de cao zijn opgenomen. Dat is helaas niet zo.

“Ik ben blij dat de minister het belang van de TNO-normen erkent”, zegt Schipholbeveiliger Onno Bijlard. “Het probleem is nu dat de normen niet worden nageleefd, waardoor ik en mijn collega’s te lang achtereen moeten werken. Met alle risico’s voor onze gezondheid en de veiligheid van reizigers van dien. Ik vind het jammer dat de minister daar niet duidelijker over is.”

Verantwoordelijkheid
In zijn antwoorden legt Asscher herhaaldelijk de verantwoordelijkheid voor goede arbeidsomstandigheden neer bij de werkgevers. Die nemen die verantwoordelijkheid helaas niet. Ook niet in de nieuwe cao. Daarin is wel sprake van een norm, maar dat is niet die van TNO.
Bijlard: “Als de werkgevers hun verantwoordelijkheid niet nemen, zou Schiphol als opdrachtgever dat wel moeten doen. De minister vindt dat ook, lees ik in zijn reactie. Ik zou hem willen oproepen om zijn invloed als aandeelhouder van de luchthaven te gebruiken om Schiphol haar verantwoordelijkheid te laten nemen. Want Schiphol doet dat jammer genoeg niet uit zichzelf.”

Overtreding
Tweede Kamerleden Sadet Karabulut (SP), John Kerstens (PvdA) en Bram Ojik (GroenLinks) stelden begin september Kamervragen over overtredingen van de TNO-normen van de statijden van beveiligers op Schiphol. Een onderzoek van FNV Beveiliging bracht aan het licht dat die een dagelijkse realiteit zijn.

Lees hier de antwoorden van Minister Asscher op de Kamervragen: beantwoording-kamervragen-over-overtredingen-tno-normen-statijden-bij-luchthavenbeveiliging

Artikel afdrukken