Nieuws

FNV Schiphol RoderickPolak-6059

Nieuwe controlepoortjes centrale filter verhogen werkdruk beveiligers

17 oktober 2014

De nieuwe centrale controle op Schiphol, die eerder deze week vol trotst aan de pers werd gepresenteerd, lijkt een verbetering voor de reiziger, maar de beveiligers die er werken, geven aan dat hun werkdruk alleen nog maar hoger is geworden.

Ze zien nu 3 rijen mensen op zich afkomen, die hun spullen op de band leggen en elkaar kunnen passeren in de controle. Ze zijn meer bezig met die mensenstroom in goede banen leiden, dan met het letten op verdachte personen.

Alleen maar fouilleren
Ook de bodyscanner zorgt voor extra werk: die geeft te snel aan dat iemand gefouilleerd moet worden. Dat gecombineerd met slechte planning, zorgt ervoor dat vooral vrouwelijke beveiligers te lang achtereen moeten werken en te weinig pauze kunnen nemen. Dit bleek al uit onderzoek dat FNV beveiliging deze zomer deed. Vrouwelijke passagiers moeten door vrouwelijke beveiligers worden gefouilleerd. Als er maar een vrouw bij de controle staat in gepland, kan zij niet van haar post af om bijvoorbeeld het toilet te bezoeken.

Wen er maar aan?
Schiphol doet de problemen van de beveiligers af als nieuwigheid, waar iedereen nog aan moet wennen. Dat bagatelliseren van de ernst van de klachten, getuigt van weinig respect voor de beveiligers, die iedere dag staan voor de veiligheid van de luchthaven.

Nieuwe situatie, nieuwe normen!
Beveiligers willen dat de normen voor werktijden voor beveiligers op Schiphol, die door TNO zijn vastgesteld, worden toegepast. Schiphol en de beveiligingsbedrijven weigeren dat en passen een eigen norm toe, die beveiligers langer laat doorwerken dan verantwoord is.

TNO-normen voor de nieuwe controle-situatie zijn er überhaupt nog niet. Onderzoek om nieuwe normen te laten vaststellen, willen Schiphol en de werkgevers pas volgend jaar laten doen. FNV Beveiliging vindt dat veel te laat en wil dat er nu al wordt gekeken naar nieuwe normen, want er wordt ook nu al op de nieuwe controle gewerkt.

Artikel afdrukken