Nieuws

14205424943_e376772ff1_b

Grens aan gevolgen aanbesteding voor vaste beveiligers Schiphol

8 april 2015

FNV Beveiliging heeft met de bedrijven die na 3 juni a.s. de verantwoordelijkheid hebben voor het controleren van passagiers en goederen op Schiphol een uniek werkgelegenheidsplan gesloten. “Het is mooi dat we samen met onze collega’s en de betrokken werkgevers een grens hebben kunnen stellen aan de gevolgen die een aanbesteding kan hebben voor onze baan en ons inkomen”, aldus Edwin Rixtum, kaderlid van FNV Beveiliging.

Behoud van werk en inkomen
Het plan garandeert dat iedereen die nu in vaste dienst is bij een van de beveiligingsbedrijven op Schiphol ook na 3 juni een vast dienstverband houdt bij een van de dan verantwoordelijke beveiligingsbedrijven. Daarnaast behoudt de beveiliger zijn salaris en zijn eventuele perspectief op salarisgroei, zelfs als hij in een lagere functie wordt geplaatst.

Enorme personele verschuivingen
Door een Europese aanbesteding van het beveiligingswerk en door een meer centrale aansturing van die operatie door Schiphol, verschuift er werkgelegenheid tussen de bedrijven die het werk nu uitvoeren en die dat na 3 juni gaan doen. Eén bedrijf (Trigion) verliest zelfs geheel zijn positie waardoor zijn medewerkers emplooi moeten en zullen gaan vinden bij de andere beveiligingsbedrijven. Ook verdwijnen er functies en komen er nieuwe functies in beeld bij de bedrijven. Dat leidt tot enorme personele verschuivingen. FNV Beveiliging en andere betrokken vakbonden zijn er in geslaagd om over die operatie sluitende afspraken te maken als het gaat om de zekerheid van werk en inkomen.

“Marktwerking heeft grenzen”
Leen van der List van FNV Beveiliging: “Deze afspraken zijn een voorbeeld voor al die sectoren waar regelmatig sprake is van (Europese) aanbestedingen. Het is voor een werknemer al vervelend genoeg als hij in dienst moet treden van een andere werkgever als gevolg van een aanbesteding. Het wordt extra zuur als je door de aanbesteding – waar je zelf geen enkele invloed op hebt – je baan verliest of in een lagere functie wordt geplaatst en daardoor een flink stuk van je inkomen mag inleveren. Marktwerking heeft wat ons betreft zijn grenzen.”

Artikel afdrukken