Nieuws

jos nijhuis

Schiphol ceo Nijhuis en KLM topman Elbers moeten afzien van bonus

14 april 2015

FNV is fel tegen de bonus van 370.000 euro die wordt uitgekeerd aan Jos Nijhuis, de ceo van Schiphol. ‘Het is onbegrijpelijk dat Schiphol aan de ene kant een royale bonus uitkeert aan de ceo die jaarlijks al tonnen verdient en aan de andere kant verantwoordelijk is voor de nullijn voor de duizenden mensen die op de luchthaven werken’ zegt Cihan Ugural van FNV.

Op Schiphol werken 65.000 mensen, waarvan 2000 bij Schiphol zelf. Doordat Schiphol de voorwaarden bepaalt voor de bedrijven die op Schiphol actief zijn, is er hevige concurrentie die wordt afgewenteld op de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers. Ugural: “Onder verantwoordelijkheid van Schiphol ontstaat er eenrace to the bottom. Medewerkers zijn de dupe; zij zitten hierdoor op de nullijn of moeten met te weinig mensen hun werk doen.”

De beveiliging van de luchthaven is één van de bezuinigingsposten. Hierdoor is er een chronisch tekort aan beveiligers, waardoor de werkdruk enorm hoog is en er veiligheidsrisico’s en wachtrijen bij de controles ontstaan. ‘De Raad van Commissarissen moet de bonus van Nijhuis intrekken. Gebeurt dat niet, dan verdient het personeel dat op Schiphol werkt ook fors betere arbeidsvoorwaarden,’ aldus Ugural.

Ook bonus KLM topman ongepast in tijden van bezuinigingen op personeel
KLM topman Pieter Elbers verdiende in 2014 ruim 600.000 euro. Een vast salaris van 425.000, een ton voor zijn pensioen, een bonus van 15% voor het behalen van zijn doelstellingen, en aandelen voor de lange termijn. Zakaria Boufangacha, vakbondsbestuurder FNV Luchtvaart en cao-onderhandelaar voor het KLM cabinepersoneel: “Volgende week tijdens de aandeelhoudersvergadering moet hier officieel een klap op worden gegeven. Dan wordt definitief beslist over het salaris. Maar zes ton salaris is natuurlijk moeilijk te rijmen met de huidige besparingen op de arbeidskosten van KLM-personeel. Daar waar Elbers 15 procent bonus krijgt, heeft het personeel ook in 2014 géen loonsverhoging gekregen. Het zou KLM daarom sieren om van deze bonus af te zien en een meer gepaste beloning te geven. KLM moet bezuinigen en verwacht van haar medewerkers dat zij tot 2020 elk jaar 4 procent aan arbeidsvoorwaarden inleveren.”

De cao-onderhandelingen voor het KLM cabinepersoneel gaan verder op 23 en 24 april.

Artikel afdrukken