Nieuws

actie_afhandeling_170915

Afhandelaars in actie: “Schiphol, stop de duikvlucht!”

17 september 2015

De passagiers- en vrachtafhandelaars op Schiphol willen dat de luchthaven haar verantwoordelijkheid neemt en sociale normen gaat stellen aan afhandelingsbedrijven. Alleen zo kan de duikvlucht van de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden van de afhandelaars worden gestopt. “Stop de concurrentie die ten kost van ons gaat”, zeiden ze vanmiddag tegen Schiphol en overhandigden de luchthaven aanbevelingen over hoe het beter kan.

De afhandelaars zijn de mensen die zorgen dat je koffer, vanaf het moment dat je ‘m incheckt, op het zelfde vliegveld landt als jij. En dat vracht en goederen in en uit worden geladen. En nog heel zijn. Op de incheckmedewerkers na, zie je ze vrijwel nooit. Ze werken achter de schermen, in de krochten van Schiphol, en ze werken onder grote druk. En met die druk nemen ook de veiligheidsrisico’s toe. Hun arbeidsvoorwaarden hebben de afgelopen jaren een duikvlucht genomen. Allemaal het gevolg van de moordende concurrentie tussen de afhandelingsbedrijven. Die houden elkaar gevangen in een race-to-the-bottom van telkens lagere prijzen voor een telkens hogere productie. De rekening gaat naar de afhandelaars.

Concurrentie ten koste van werknemers
En die zijn het zat. “Er zijn meerdere afhandelbedrijven actief op Schiphol. De vliegmaatschappijen kijken gewoon welke het goedkoopst is. Zo gaat elk afhandelbedrijf steeds verder onder de prijs zakken. Dit gaat ten koste van ons. Wij moeten steeds meer doen, met minder mensen”, zegt afhandelaar Harry. “We zijn hartstikke trots op ons werk en oefenen ons vak uit met veel passie en gedrevenheid. En dat willen we graag zo blijven doen. Daarom willen we een einde maken aan de concurrentie ten koste van werknemers.”

Witboek met aanbevelingen
Harry en zijn collega’s overhandigden Schiphol het witboek ‘Duikvlucht, over de race to the bottom in de afhandeling op Schiphol’ met daarin de feiten over de problemen van de afhandelaars en aanbevelingen voor oplossingen. Zo willen ze een cao voor de hele sector, meer zekere arbeidscontracten en adequate opleidingseisen voor werknemers in de afhandeling.

Download hier ‘Duikvlucht‘ (pdf).

Bekijk hier foto’s van de actie en hieronder een filmpje:

Artikel afdrukken