Nieuws

Uitzendkrachten op Schiphol lopen honderden euro’s mis door onderbetaling

16 september 2015

Buitenlandse uitzendkrachten die in de vrachtafhandeling op Schiphol werken lopen honderden euro’s per maand mis doordat het uitzendbureau zich niet aan de CAO houdt. In combinatie met slechte huisvesting en intimidatie leidt dat tot een mensonterende situatie. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Naleving waarover Trouw vandaag bericht.

Het gaat om een constructie waar uitzendbureau Flexcargo, DHL en afhandelaar Menzies bij betrokken zijn. Cihan Ugural van de FNV: “In de concurrentiestrijd om zo goedkoop mogelijk personeel vracht te laten lossen, ontstaan praktijken als deze. Schiphol hanteert de ‘Code Goed Opdrachtgeverschap’ waarin staat dat iedereen op de luchthaven zich aan de cao’s en wet moet houden. Dat moet dan ook gebeuren.”

Twee jaar geleden schreef Trouw al over misstanden bij een ander uitzendbureau dat buitenlandse arbeidskrachten levert aan bedrijven op Schiphol. De FNV stelt dat er een einde moet komen aan de onderbetaling en andere misstanden. Zo nodig stapt de bond naar de rechter.

Donderdag 17 september voeren Schipholwerkers actie tegen de moordende concurrentie op de luchthaven. Ze bieden een witboek aan met oplossingen voor de problemen.

Artikel afdrukken